Nij Begun
Ereschuld maatregelen met isolatie voor elke woning
Stuur ons een bericht
Wordt lid
Nij Begun is een pakket met 50 maatregelen voor Groningen en Noord-Drenthe. Het is opgesteld naar aanleiding van de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen. Nij Begun is bedoeld als ‘ereschuldpakket’ voor de gevolgen van de gaswinning en de aardbevingen.
“Groningen en Noord-Drenthe als eerste regio aardgasvrij” staat te lezen op de website van Nij Begun bij de knop van ‘Isolatie-aanpak’. Het kabinet reserveerde 1,65 miljard euro om álle koophuizen in Groningen en Noord-Drenthe te isoleren tot de standaard voor woningisolatie. De maatregel geldt vanaf het moment van afkondiging op 25 april 2023 en loopt door tot en met 31 december 2035.
Tot zover alles helder. En toen moest de uitwerking komen… Als schrijver van dit artikel ben ik in oktober 2024 naar een voorlichting over de isolatie-subsidie geweest door Grunneger Power. Helaas was de uitwerking toen nog niet klaar, dus de boodschap was vrij algemeen. Uitgelegd werd dat in de basis de landelijke ISDE-subsidie gebruikt wordt. En dat gewerkt wordt met ‘de standaard voor woonisolatie’: die is gebaseerd op de bouwperiode waarin het huis is gebouwd. Dat bepaalt welke eisen aan na-isolatie gesteld worden om in aanmerking te komen voor subsidie (zie https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde/woningeigenaren). De isolatie die in die ISDE-regeling vergoed wordt, zal (waarschijnlijk) ook in de nog uit te werken maatregel 29 vergoed worden. Dus werd gezegd: “maatregel 29 geldt met terugwerkende kracht vanaf 25 april 2023”. En: “Je kan gerust alvast starten met isolatiewerkzaamheden, als je alles maar goed op foto’s vastlegt en de facturen bewaart. Dat voorkomt dat iedereen tegelijk aan de slag wil na bekendmaking van de precieze uitwerking en er geen bedrijf meer te vinden is voor de uitvoering”.
De uitwerking van maatregel 29 is meerdere keren uitgesteld. Hij is recent afgekondigd, maar dan alleen voor het ‘versterkingsgebied’. De woningeigenaren die daarbuiten in aardbevingsgebied wonen moeten langer wachten op de precieze uitwerking.
Bovenop de normale subsidies die voor heel Nederland gelden, wordt een hoger subsidie-percentage vergoed voor woningeigenaren in het aardbevingsgebied. Alleen voor huiseigenaren in het versterkingsgebied kan de subsidie tot 100% oplopen met een maximum van 40.000 euro per woning. Wat opviel aan de uitwerking voor het ‘versterkingsgebied’ is dat ‘triple-glas’ en ‘nieuwe kozijnen met triple-glas’ buiten de regeling vallen, terwijl dat wel in de landelijke ISDE-regeling valt. In de media en onder de Groninger bevolking was daar verbazing en irritatie over.
Voor huiseigenaren in het aardbevingsgebied maar buiten het ‘versterkings-gebied’ (en Haren behoort hiertoe) kan het subsidiepercentage oplopen tot 50% en maximaal 20.000 euro per woning. Het is zeker aantrekkelijk, maar het is ook best ingewikkeld. Zelfs áls u al precies weet wat u wilt gaan doen aan isolatie aan uw huis, is het nog wel even studeren of en wanneer u precies voor wat in aanmerking komt. Maar u kunt de hulp inroepen van een energie-coach, zowel voor een advies over welke isolatie- en ventilatie-maatregelen bij uw huis effectief zijn en welke onder de subsidie of maatregel-29 vallen. Het aanvragen zult u dan toch echt zelf moeten doen. De maatregel loopt tot 2035. Of zolang het bedrag van 1,65 miljard euro rijkt, want het feit dat de uitwerking zo lang duurt heeft vermoedelijk toch echt met de kosten te maken.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Wordt lid
Wordt lid
Over ons