Zelfoogsttuin Het Proefveld
Aanmelden
De tuin in Haren is opgericht door wijlen de heer Gijs Nauta
Aantal deelnemers
Sorry. Op dit moment is het maximale aantal leden dat de tuin aankan bereikt. We hanteren een wachtlijst. Een 2de tuin is in onderzoek.
Jaarproductie in kg
Zelf je eigen groenten oogsten
Zelfoogsttuin Het Proefveld
Zelfoogsttuin Het Proefveld is een biologische kwekerij waar de klanten zelf hun groentegewassen kunnen oogsten. De tuin is aangelegd op een voormalige proeftuin van de biologische faculteit, tegenwoordig de Biotoop in Haren. De klant betaalt een contributiebedrag van €275,- per jaar, waarna ze automatisch lid zijn van de vereniging ‘Het Proefveld van Haren’. De vereniging heeft als doel biologische groenten bereikbaar te maken voor inwoners van Haren en omstreken.
Er is genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders hebzucht’
– Gandhi
Een eerlijke manier van produceren
Duurzame onderneming die het duurzaamheidsprincipe 3P hanteert
- People de klant krijgt inspraak in het productieproces, het is educatief en recreatief. ;
- Planet het is biologisch en kleinschalig, alles gebeurt met aandacht voor de natuur en de bodem, waar al het leven begint. Weinig grondbewerking, geen kunstmest en pesticiden;
- Profitde tuinder krijgt een eerlijk inkomen, maar het is een onderneming zonder winstoogmerk.
Op het terrein van De Biotoop te Haren – Kerklaan 30, 9751 NN, Haren
Een vereniging
Het concept is zowel eenvoudig als leuk. De klant ontvangt in het groeiseizoen (maart – september) elke week een nieuwsbrief, op de maandagmorgen. Daarin staat een oogstagenda, dat is een plattegrond van de tuin, waarin de groenten staan die in die week geoogst kunnen worden. De gewassen die geoogst mogen worden, zijn dan eetrijp. Om er voor te zorgen dat iedereen zijn/haar deel krijgt, staat er bij sommige gewassen een oogstlimiet. Dat is de hoeveelheid die van een bepaald gewas geoogst mogen worden. Als de oogst voldoende is, mag er naar eigen inzicht geoogst worden. In de nieuwsbrief worden ook de belangrijkste werkzaamheden van die week op de tuin vermeld.
Het lidmaatschap van de vereniging geeft tevens het recht op deelname in de tuin. Dat betekent dat elk lid van de familie een persoonlijk aandeel koopt. Het aantal deelnemers bepaalt het teeltplan, zodat iedereen voldoende kan oogsten voor zijn/haar behoefte. Er is een gedeeld oogstrisico. Dat betekent dat bij een slechte oogst de klant minder kan oogsten, bij een goede oogst meer kan oogsten. Dat is een eerlijk principe: De klant betaalt vooraf en deelt in het risico of de oogst lukt. Uiteraard doet tuinder Gijs Nauta zijn uiterste best om de oogst te laten lukken en krijgt hij daarvoor loon naar werken. Hij heeft een volledige biologische tuinopleiding gehad en er werken ook regelmatig stagiairs van de opleiding mee.
In de vereniging is de betrokkenheid tussen klant en tuinder groot. De klant ontmoet de tuinder op de tuin als hij zijn aandeel komt oogsten. Dan kan de klant vragen stellen aan de tuinder; meestal is er wel even tijd voor persoonlijk contakt. Ook de nieuwsbrief zorgt voor betrokkenheid bij de klant. Daarnaast zijn er gedurende het seizoen verschillende bijeenkomsten. Elk seizoen start met een openingsfeest en eindigt met een oogstfeest, uiteraard met lekker eten uit de tuin erbij. Daartussen zijn er nog enkele gezamenlijke feestelijke ontmoetingsmomenten en meewerkdagen, waar ook de deelnemers elkaar beter kunnen ontmoeten en beter leren kennen.
Het jaar wordt afgesloten met een algemene ledenvergadering (ALV). Dat is het inspraakmoment van de deelnemers. Het bestuur van de vereniging verzorgt een evaluatie van het afgelopen jaar, zowel financieel als op het teeltvlak. En tuinder Gijs komt met een vooruitblik op de plannen van het volgende jaar, waarbij iedereen kan inspreken en wensen voor specifieke producten kan aanleveren.
Help de Zelfoogsttuin met praktische zaken
Voor de ondersteuning praktische zaken is een vrijwilligersgroep opgericht. U kunt zich via onderstaand contactformulier aanmelden bij Engelien Hanzens. na het versturen van uw contactgegevens neemt zij contact met u op.
Nieuws over dit initiatief
Herstart Zelfoogsttuin in de Biotoop
Duurzaam Haren heeft in de afgelopen maanden de renovatie van de Zelfoogsttuin ondersteund met advisering en bij de financiële administratie. Na het overlijden van de tuinder was de zaak vorig jaar wat in de versukkeling geraakt. Een comité van vier deelnemers heeft gezorgd voor een reorganisatie en met de hulp van drie vrijwilligers is de tuin weer op orde gebracht.
Voortzetting Zelfoogsttuin Haren
Voortzetting Zelfoogsttuin HarenStuur ons een berichtWordt lidDe Zelfoogsttuin in Haren is opgericht door wijlen de heer Gijs Nauta. Na zijn overlijden is de tuin overgenomen door Irma van Duisterwinkel. Zij onderhoudt de tuinen met behulp van vrijwilligers en bewerkt...
Stem op duurzame initiatieven
Doe mee met het Groene Parel proces voor Haren, Onnen, Noordlaren en Glimmen. Stem op een idee dat uw leefomgeving mooier, leuker, velliger, duurzamer of socialer kan worden.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Wordt lid
Wordt lid
Over ons