Haren wil en kan verduurzamen

Foto: Helga Kouwenhoven
Duurzaam Haren bijeenkomst presentatie eindrapport Van Hall Larenstein

Haren wil en kan verduurzamen

Het is mogelijk. Dat bleek uit de eindpresentatie van zes studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein te Leeuwarden. De afgelopen negen weken hebben de studenten hun onderzoeksvragen in opdracht van Duurzaam Haren uitgewerkt. Hun adviesrapport “Een duurzamer Haren” werd op maandag 1 mei aan de secretaris Jelle Gernaat van Duurzaam Haren aangeboden.  

Tijdens deze bijeenkomst, georganiseerd door Duurzaam Haren, kregen de 30 leden en geïnteresseerden de antwoorden op de onderzoeksvragen, gingen ze met elkaar in gesprek en inzicht in potentiële projecten.

Onderzoeksvragen Van Hall Larenstein

  1. Hoe kan de coöperatie Duurzaam Haren ervoor zorgen dat meer inwoners willen investeren in een collectief energieplan?
  2. Waar zien de bewoners van Haren en omgeving mogelijkheden bij het verduurzamen van hun leefomgeving en waar zou op ingezet kunnen worden?
  3. Hoe kan het landschap positief veranderd worden bij de aanleg van een collectieve zonneweide?
  4. Welke gebieden zijn geschikt voor een zonneweide in het projectgebied?

Tafeldiscussies

Na kennisgeving van de resultaten en conclusies gingen de deelnemers met elkaar in gesprek over deze thema’s. Uit deze gesprekken kwamen nuttige adviezen naar voren om de bewoners te bereiken en te motiveren om mee te doen aan de verduurzaming van Haren.

Toon met een klein smaakmakend project de voordelen van verduurzaming aan.

Potentiële projecten

Tenslotte werden een aantal concrete potentiële projecten benoemd door Duurzaam Haren. Wout Veldstra benoemde het voedselketenproject met streekproducenten en het voedselbos in Glimmen en Jeroen Groothuis belichte de mogelijkheden van het polycultuur zonnepark bij de Mikkelhorst, een zonnedak op het gebouw van Formido bouwmarkt en mogelijkheden bij sportverenigingen zoals bij vv Gorecht.

Een jaarlijkse besparing van € 312,50 op je energierekening is mogelijk bij deelname aan het zonnedak van Formido.

Downloaden

Hieronder zijn de presentaties en het eindrapport als download beschikbaar

Het bestuur van Duurzaam Haren bedankt hierbij de studenten Christy Eijkelkamp, Lars van Gorp, Isa Jansen of Lorkeers, Jorn Koster, Niek Oosterbaan en Jesse Piët voor hun inzet en samenwerking.

Foto: Helga Kouwenhoven